Trije miti o pasivni gradnji!

Odpiranje oken, kuhinjska napa in kamin.

Ali v pasivni hiši lahko odpiramo okna?

Stavek ”pasivna hiša mi ne odgovarja, ker imam navado zračiti z odpiranjem oken” je star že skoraj toliko kot pasivne hiše same. Naj vas potolažimo, da gre za navaden mit, saj z odpiranjem oken v pasivni hiši ni prav nič narobe. Drži pa, da konstantno svež zrak v pasivni hiši in vedno prijetne temperature pripeljejo do spremembe te navade, saj ta več potrebna. Si predstavljate, da imate doma večno topel junijski dan? No, tako je z zrakom v pasivni hiši. Dovod svežega zraka v tovrstnih hišah namreč ni povezan z vdorom mrzlega zunanjega zraka, ki praviloma povzroča prepih in druge neprijetne občutke. Naša stranka, ki že nekaj let zadovoljno živi v pasivni hiši, nam je zaupala, da okna odpira zgolj še v poletnih nočeh, ki ji s svojim udobnim hladnim zrakom ohladijo hišo. Prednost rekuperatorja pa se občuti predvsem po daljši odsotnosti, saj hiša ni nikoli zatohla.

Ali imam v pasivni hiši lahko kamin?

Seveda. Izgradnja kamina v pasivni hiši ni nikakršna težava. Vse, kar moramo narediti je le to, da vgradimo primerne vložke, ki zagotavljajo zrakotesnost objekta in lasten dovod zunanjega zraka. Zato bodite pri nakupu kamina za pasivno hišo pozorni na to, da je opremljen z ustreznim certifikatom. Naše stranke, ki so se odločile za kamin v pasivni hiši pravijo, da je ta dobrodošel predvsem v jesenskih in spomladanskih dneh, ko so temperaturne razlike večje, tako da se ob nenadnem padcu zunanjih temperatur udobno razvajajo na toplem ob domačem ognjišču.

Ali potrebujem kuhinjsko napo?

Klasična napa v pasivni hiši seveda ni prepovedana, treba pa si je izbrati model s krožnim zračnim sistemom, saj bi sicer zaradi zrakotesnosti objekta povzročala podtlak in bi zato bila precej neučinkovita. Izredno učinkovit sistem za odvajanje neprijetnih vonjav v pasivni hiši je zato prej rekuperacija. Med kuhanjem se tako rekuperator nastavi na višje obrate, ki hitro in učinkovito skrbijo za izmenjavo notranjega in zunanjega zraka. Ker rekuperacija nadomešča napo, pa je treba v kuhinji večkrat zamenjati filtre, saj se le ti zaradi maščobe hitreje umažejo. Menjavo kuhinjskega zračnega filtra tako priporočamo na en ali dva meseca.

Naročite se na brezplačne novičke in uporabne informacije

Prijavite se na naše e-novičke.

gdpr(Required)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.